O nama

Visoko obrazovanje

Znanost

Vrednovanja

HKO

Ured ENIC/NARIC

Publikacije

Radionice

Reakreditacija znanstvenih instituta

Hrvatski je sabor na sjednici održanoj 16. prosinca 2022. donio Zakon o osiguravanju kvalitete u visokom obrazovanju i znanosti kojim se uređuje unutarnje osiguravanje i unaprjeđivanje kvalitete visokih učilišta i znanstvenih instituta, vanjsko vrednovanje kvalitete visokih učilišta i znanstvenih instituta te ustrojstvo i ovlasti Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Stupanjem na snagu ovog Zakona (NN 151/2022) 30. prosinca 2022. godine prestao je važiti Zakon o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju (NN 45/09.).

Prema Zakonu o osiguravanju kvalitete u visokom obrazovanju i znanosti reakreditacija znanstvenog instituta provodi se svakih pet godina.

Agencija provodi reakreditaciju u skladu s godišnjim planom reakreditacije znanstvenih instituta. Godišnji plan reakreditacije donosi Agencija na prijedlog Akreditacijskog savjeta. U godišnji plan reakreditacije Agencija može uključiti znanstveni institut po službenoj dužnosti, na prijedlog ministra nadležnog za znanost i obrazovanje ili na zahtjev znanstvenog instituta.

Standardi kvalitete za vrednovanje u postupku reakreditacije znanstvenog instituta, Pravilnik o provedbi postupka reakreditacije znanstvenog instituta, Analitički prilog samoanalizi te popratni prilozi i obrasci dostupni su na poveznicama:

  1. Standardi kvalitete za vrednovanje u postupku reakreditacije znanstvenog instituta
  2. Pravilnik o provedbi postupka reakreditacije znanstvenog instituta
  3. Analitički prilog Samoanalizi – tablice i napomene 
  4. Obrazac za pisanje samoanalize znanstvenih instituta
  5. Obrazac za pisanje izvješća u reakreditaciji znanstvenog instituta
  6. Obrazac za očitovanje znanstvenog instituta na izvješće u reakreditaciji
  7. Obrazac za izradu akcijskog plana u reakreditaciji znanstvenog instituta
  8. Obrazloženje putnih troškova

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.