O nama

Visoko obrazovanje

Znanost

Vrednovanja

HKO

Ured ENIC/NARIC

Publikacije

Radionice

Arhiva provedenih vrednovanja

U razdoblju od 2007. do 2009. godine Agencija za znanost i visoko obrazovanje je provela postupke vrednovanja za 24 znanstvene organizacije sukladno Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju (NN br. 123/03, 105/04, 174/04 i 46/07) te Pravilniku o vrednovanju znanstvenih organizacija (NN br. 39/05).

Vanjsko je vrednovanje provedeno na temelju dokumenata koji služe u postupku vrednovanja, a koje je usvojilo Nacionalno vijeće za znanost. Dokumenti koji su tada definirali postupak vanjskog vrednovanja znanstvenih organizacija su sljedeći:

 

Obrazac za izradu izvješća za vrednovanje za znanstvene organizacije

Obrazac za vrednovanje znanstvenih organizacija koji popunjava stručno povjerenstvo

 

Polazište za provođenje vanjskog vrednovanja bile su samoanalize koje su znanstvene organizacije u postupku vrednovanja bila dužna sastaviti sukladno gore navedenom obrascu, odnosno posjetu i razgovorima sa predstavnicima znanstvene organizacije.

Članovi su stručnih povjerenstava imenovani na sjednicama Nacionalnog vijeća za znanost.

Nakon obavljenog posjeta članovi povjerenstva bili su dužni dostaviti svoja završna izvješća Agenciji koja ih je, prije rasprave na Nacionalnom vijeću, upućivala vrednovanoj organizaciji u cilju njihova očitovanja. Sva su završna izvješća o obavljenim vrednovanjima objavljena na mrežnim stranicama Agencije, a u Agenciji je izrađena i objavljena analiza svih dotad obavljenih vrednovanja.

Na temelju provedenog postupka vrednovanja i očitovanja znanstvene organizacije, Nacionalno vijeće za znanost usvajalo je zaključnu preporuku (zajedno s mjerama za unapređenje i poboljšanje kvalitete) te ju je upućivalo ministru znanosti, obrazovanja i športa koji je na temelju toga izdavao rješenje o izdavanju dopusnice, uskrati dopusnice ili izdavanju pisma očekivanja.

Na temelju provedenih vrednovanja, ministru je preporučeno izdavanje dopusnice za osam organizacija, izdavanje pisma očekivanja s rokom od tri godine za sedam organizacija, dok je preporuku za uskratu dopusnice dobilo sedam organizacija.

 

ZAVRŠNA IZVJEŠĆA STRUČNIH POVJERENSTAVA


Ekonomski institut, Zagreb

Elektrotehnički fakultet, Osijek

Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb

Institut za fiziku, Zagreb

Institut za međunarodne odnose, Zagreb

Opća bolnica Zadar

Prirodoslovno matematički fakultet, Biološki odsjek, Zagreb

Poljoprivredni institut, Osijek

Šumarski institut, Jastrebarsko

DEFIMI d.o.o., Zagreb

Elektroprojekt, projektiranje, konzalting i inženjering d.d.

Hrvatski institut za mostove i konstrukcije

INETEC – Institut za nuklearnu tehnologiju, Zagreb

Institut za društvena istraživanja, Zagreb

Institut za elektroprivredu i energetiku, Zagreb

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Zagreb

Institut za migracije i narodnosti, Zagreb

Energetski institut Hrvoje Požar

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.