O nama

Visoko obrazovanje

Znanost

Vrednovanja

HKO

Ured ENIC/NARIC

Publikacije

Radionice

Reakreditacija visokih učilišta (prvi ciklus) - arhiva

Agencija za znanost i visoko obrazovanje, u skladu sa Zakonom o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju („Narodne novine“, broj 45/09) i Pravilnikom o sadržaju dopusnice, te uvjetima za izdavanje dopusnice za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja, izvođenje studijskih programa i reakreditaciju visokih učilišta („Narodne novine“, broj 24/10) provodi reakreditaciju visokih učilišta.

Sva javna i privatna visoka učilišta (sveučilišta i njihove sastavnice, veleučilišta i visoke škole) podliježu postupku reakreditacije u petogodišnjim ciklusima. Prvi ciklus reakreditacije započeo je ak. god. 2010./2011. 

Reakreditacija se provodi prema godišnjem planu, a može se provesti i na zahtjev ministra ili na prijedlog visokog učilišta. Reakreditacija se provodi u skladu s dokumentom Postupak reakreditacije visokih učilišta.

 

Postupak reakreditacije visokih učilišta obuhvaća sljedeće faze:

 

U postupku reakreditacije provjerava se ispunjenost nužnih uvjeta propisanih Pravilnikom o sadržaju dopusnice, te uvjetima za izdavanje dopusnice za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja, izvođenje studijskih programa i reakreditaciju visokih učilišta . Također, u skladu s dokumentom Kriteriji za ocjenu kvalitete visokih učilišta u sastavu sveučilišta odnosno dokumentom Kriteriji za ocjenu kvalitete veleučilišta i visokih škola , donosi se i ocjena kvalitete s preporukama za unapređenje kvalitete rada visokog učilišta.

 

Ishodi reakreditacije mogu biti:

  • izdavanje potvrde o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti ili dijela djelatnosti (produljenje dopusnice)
  • uskrata dopusnice za obavljanje djelatnosti ili dijela djelatnosti
  • izdavanje pisma očekivanja s rokom uklanjanja nedostataka do tri godine.

 

 

Postupak reakreditacije visokih učilištaOve internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.