O nama

Visoko obrazovanje

Znanost

Vrednovanja

HKO

Ured ENIC/NARIC

Publikacije

Radionice

Arhiva vrednovanja prema prijašnjem Zakonu – izvješća 2007. - 2009.

U razdoblju od 2007. do 2009. godine Agencija za znanost i visoko obrazovanje je provela postupke vrednovanja 21 postojećega visokog učilišta (trinaest fakulteta, pet veleučilišta i triju visokih škola) sukladno odredbama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju koje su vrijedile do stupanja na snagu Zakona o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju.

Vanjsko je vrednovanje provedeno na temelju dokumenata koji služe u postupku vrednovanja, a koje je usvojilo Nacionalno vijeće za visoko obrazovanje nakon prethodno dobivenih pozitivnih mišljenja o navedenim dokumentima usvojenih na sjednici Rektorskog zbora te sjednici Vijeća veleučilišta i visokih škola. Svi dokumenti bili su objavljeni na mrežnim stranicama Agencije.

Cjelokupni postupak vanjskog vrednovanja visokih učilišta bio je proveden sukladno Postupku vrednovanja visokih učilišta, a prilikom provođenja vrednovanja stručno povjerenstvo je uzimalo u obzir kriterije navedene u Kriterijima za vrednovanje visokih učilišta u sastavu sveučilišta, odnosno Kriterijima za vrednovanje veleučilišta i visokih škola.

Polazište za provođenje vanjskog vrednovanja bile su samoanalize koje su visoka učilišta u postupku vrednovanja bila dužna sastaviti sukladno Uputama za sastavljanje Samoanalize visokih učilišta u sastavu sveučilišta, odnosno Uputama za sastavljanje Samoanalize veleučilišta ili visoke škole i Uputama za sastavljanje Tablica uz samoanalizu visokog učilišta u sastavu sveučilišta, odnosno Uputama za sastavljanje Tablica uz samoanalizu veleučilišta ili visoke škole.

Članovi su stručnih povjerenstava imenovani na sjednicama Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje. U sastavu peteročlanoga stručnog povjerenstva obavezno su uz domaće bila uključena i do dva inozemna stručnjaka te student. Članovi su stručnog povjerenstva morali proći edukaciju koju su provodili djelatnici Agencije.

Vrednovanje visokih učilišta uključivalo je posjet članova povjerenstva visokom učilištu.

Nakon obavljenog posjeta članovi povjerenstva bili su dužni dostaviti svoja završna izvješća Agenciji koja ih je, prije rasprave na Nacionalnom vijeću, upućivala vrednovanom učilištu u cilju njihova očitovanja. Sva su završna izvješća o obavljenim vrednovanjima objavljena na mrežnim stranicama Agencije, a u Agenciji je izrađena i objavljena analiza svih dotad obavljenih vrednovanja.

Na temelju provedenog postupka vrednovanja i očitovanja visokog učilišta, Nacionalno vijeće za visoko obrazovanje usvajalo je zaključnu preporuku (zajedno s mjerama za unapređenje i poboljšanje kvalitete) te ju je upućivalo ministru znanosti, obrazovanja i športa koji je na temelju toga izdavao rješenje o izdavanju dopusnice, uskrati dopusnice ili izdavanju pisma očekivanja.

Na temelju provedenih vrednovanja, za 14 visokih učilišta ministru je preporučeno izdavanje dopusnice, a za sedam visokih učilišta izdavanje pisma očekivanja s rokom od jedne godine, u okviru kojeg visoka učilišta moraju provesti aktivnosti za otklanjanje uočenih nedostataka. Nakon isteka toga roka visoka učilišta bila su dužna Agenciji dostaviti izvješće o provedenim aktivnostima.

 

Sinteza provedenih evaluacija visokih učilišta u 2008. i 2009. godini

 

ZAVRŠNA IZVJEŠĆA STRUČNIH POVJERENSTAVA

Fakulet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta U Zagrebu
Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu
Medicinski fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku
Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci
Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu
Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Pravni fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku
Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci
Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu
Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Veleučilište u Karlovcu
Veleučilište u Požegi
Veleučilište u Rijeci
Veleučilište Velika Gorica
Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Visoka škola u Višnjanu
Visoka škola za poslovanje  i upravljanje Baltazar Adam Krčelić u Zaprešiću
Zdravstveno veleuciliste u Zagrebu

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.