O nama

Visoko obrazovanje

Znanost

Vrednovanja

HKO

Ured ENIC/NARIC

Publikacije

Radionice

Drugi ciklus vanjske prosudbe

Temeljem iskustava u provedbi prvoga ciklusa vanjske neovisne periodične prosudbe sustava osiguravanja kvalitete (audita) te povratnih informacija od svih dionika, Agencija je tijekom 2017. razvila novi postupak audita. Nakon provedene javne rasprave, Akreditacijski savjet Agencije za znanost i visoko obrazovanje na svojoj je 86. sjednici 20. lipnja 2017. usvojio, a ravnateljica Agencije donijela nove Kriterije i Pravilnik o auditu:

Pravilnik o auditu (PDF / doc)

Kriteriji za audit (PDF / doc)

Okvir za razvoj novog postupka predstavljali su Zakon o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju (2009.) i nova inačica Standarda i smjernica za osiguravanje kvalitete u Europskom prostoru visokog obrazovanja (2015.).

Auditom će se u novome ciklusu poticati svrsishodnost, funkcionalnost, koherentnost i daljnji razvoj unutarnjih sustava osiguravanja kvalitete visokih učilišta.

Uzimajući kao temelj smjernice ESG-a (2015.), novi su kriteriji audita usmjereni na procjenu funkcionalnosti sustava osiguravanja kvalitete, u smislu svakodnevne potpore i doprinosa ostvarenju misije visokog učilišta kroz prihvaćene politike, koje se dalje realiziraju u procesima planiranja i upravljanja, provedbe i praćenja te procjene, do razvojnih poboljšanja i inovacija.

U svrhu što kvalitetnije pripreme i provedbe postupka, Agencija je izradila i Priručnik za audit:

Priručnik za audit (PDF)

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.